Jyllands-Posten besluttede i 2006 at indstifte en ytringsfrihedspris. Prisen tildeles personer, som har brugt deres ytringsfrihed, som med deres udtalelser, meninger og holdninger har udfordret, som har oplevet, at deres brug af ytringsfriheden ikke har været omkostningsfri, og som derfor har måttet betale en personlig pris for det frie ord.
I Justitia er vi ydmyge og stolte over, at Jyllands-Posten i år har valgt at tildele Ytringsfrihedsprisen til direktør Jacob Mchangama. Mchangama modtager prisen for sit vedvarende forsvar for ytringsfriheden på princippets grund og uden hensynstagen til, hvis ytringsfrihed der knægtes og af hvem.
”Jeg takker ydmygt for at modtage Jyllands-Postens Ytringsfrihedspris 2015. I et frit samfund må vi alle tåle at blive konfronteret med ideer, som vi finder underlødige eller krænkende. Krænkende ytringer skal ikke bekæmpes med forbud men derimod med modargumenter i den offentlige debat. Ytringsfriheden er derfor en kontinuerlig fordring til os alle om ikke at lade sig tillokke af den meget menneskelige men også livsfarlige fristelse til at sætte foden ned der, hvor det gør ondt på os selv og vores egen selvforståelse. Selvom vi måske i dag føler os på sikker grund, kan vi aldrig tillade os at tage denne frihed for givet. Kun ved et principfast forsvar for ytringsfriheden kan vi sammen fastholde Danmark som et land, hvor retten til at tænke og tale frit er en grundpræmis, som forener os uanset vore mange forskelle”, siger direktør Jacob Mchangama bl.a. i sin tale ved prisoverrækkelsen.
Læs hele talen her (det talte ord gælder).
Du kan se billeder fra prisoverrækkelsen her: