Justitia deltog 24. september 2020 i en høring i Folketinget, arrangeret af Social- og indenrigsudvalget.
Udgangspunktet for høringen er at sikre den rette og rettidige hjælp til udsatte børn, unge og familier, herunder fokus på forebyggende tiltag før en eventuel anbringelse, forløbet under en anbringelse og forløbet efter en anbringelse og overgangen til eget hjem. Høringen kommer efter omfattende diskussion af fordele og ulemper ved tvangsanbringelser
Justitias vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson fortalte om hvordan retssikkerheden kan forbedres i anbringelsessager, og ikke mindst hvordan barnets stemme kan styrkes i sagsbehandlingen. Justitia har tidligere skrevet om tvangsanbringelser og kommet med en række anbefalinger til at styrke processen, der desværre for nuværende i mange tilfælde er mangelfuld.
Tvangsmæssig adskillelse af børn fra deres forældre er en af de mest indgribende afgørelser, man kan opleve som borger i Danmark. Både børn og forældre befinder sig i en yderst sårbar og udsat situation, mens de gennemgår den komplicerede proces, som skal danne grundlag for en afgørelse om tvangsanbringelse.
På den ene side står hensynet til parternes ret til familieliv og respekten for det nære bånd mellem barn og forældre. På den anden side står hensynet til barnets sundhed og udvikling, som i nogle tilfælde kan lide alvorlig skade ved fortsat ophold i hjemmet.
I denne proces er retssikkerheden afgørende, ikke mindst for børnene.