Bekymring om overvågning
Blandt retssikkerhedseksperter er der således skepsis over for en løsning med aldersverificering og de risici, der kan være for misbrug.
»Indførelsen af elektronisk aldersverifikation rejser således bekymring om overvågning og datasikkerhed i tænketanken Justitia.
»Hvis man vil indføre dette, skal det sikres, at data om danske borgeres køb af forskellige fuldstændigt lovlige produkter ikke registreres og logges. Der kan være utilsigtede anvendelsesmuligheder af data til for eksempel overvågning, som både kan have en adfærdsændrende og stigmatiserende effekt,« siger direktør Birgitte Arent Eiriksson.
Bestræbelserne på at indføre aldersverificering ved unges køb af alkohol og tobak kædes blandt politikere også sammen med et EU-projekt, hvor der i forvejen arbejdes på at indføre en »digital identitetstegnebog« – også kaldet en »Wallet-app«.
Den skal efter planen for eksempel bruges til at autorisere betalinger, at identificere sig ved hotelreservationer samt til at opbevare og dele uddannelsesbeviser og rejsedokumenter.
Birgitte Arent Eiriksson peger på, at tiltaget i Danmark lægger op til, at borgerne skal have en smartphone for at kunne anvende aldersverifikationen – i dette tilfælde for at kunne foretage helt almindelige aktiviteter i samfundet.
»Da op mod en fjerdedel af den voksne befolkning i forskellig grad er digitalt udfordrede, er det selvfølgelig vigtigt, at der tilbydes et analogt alternativ til de borgere, som ikke har tilstrækkelige digitale færdigheder eller udstyr, og de borgere, som af forskellige årsager ikke ønsker at være digitale. I modsat fald vil indførelsen af elektronisk aldersverifikation kunne forhindre mange borgere i at foretage indkøb af lovlige produkter og dermed indebære diskrimination af visse grupper,« siger hun.