Vi betaler med vores privatliv, når vi færdes i det digitale rum, hvor offentlige og private virksomheder samler data om os som aldrig før. I en ny bog ”EKSPONERET” ser førende danske eksperter nærmere på omfanget og kommer med deres bud på, hvordan vi kan sikre vores privatliv. Justitias advokat Birgitte Arent Eiriksson er blandt de eksperter, der har bidraget til bogen, som udkommer på Gads Forlag den 14. maj 2018.
Den aktuelle Facebook-skandale har med al tydelighed vist, hvor lidt kontrol vi har med vores egne data, når de først befinder sig i det digitale rum. Det er ikke kun private virksomheder, der indsamler og bruger vores personlige oplysninger, og udviklingen trækker en hale af dilemmaer efter sig.
For mens private virksomheder bruger vores data til at udvikle og målrette produkter eller til at sælge videre for store summer, bruger staten og kommunerne dem blandt andet til at sikre bedre behandling i sundhedsvæsenet, afsløre socialt bedrageri og gøre det lettere for politiet at opklare forbrydelser.
Men er det i orden, at staten holder øje med, hvor vi er, og hvem vi mødes med, så længe den gør det for at skabe et mere sikkert og lovlydigt samfund?
Hvilke konsekvenser har det for demokratiet og den enkelte, når staten og kommunerne ved alt om os, og forvaltningen samtidig bliver mere uigennemskuelig?
Og hvordan undgår vi, at vores data bliver brugt til at forudsige vores adfærd, profilere os og sælge oplysninger om os?
Kan vi opretholde tilliden til offentlige og private institutioners brug af data, hvis vi ikke har nogen indsigt i eller kontrol med dem? Kort sagt: Hvordan sikrer vi vores privatliv i en digital tid?
Disse spørgsmål og mange flere bliver undersøgt i Eksponeret, som er skrevet af en række af landets førende eksperter på området
Bogen er redigeret af seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, Rikke Frank Jørgensen, og medejer af Carve Consulting, Birgitte Kofod Olsen
Antologien indeholder bidrag fra:
– Anja Møller Pedersen, ph.d.- stipendiat, KU/Institut for Menneskerettigheder
– Birgitte Arent Eiriksson, advokat, Justitia
– Birgitte Kofod Olsen, partner, ph.d., Carve Consulting
– Gry Hasselbalch, medstifter af DataEthics.eu
– Hanne Marie Motzfeldt, lektor, Aarhus Universitet
– Henrik Udsen, professor, Københavns Universitet
– Jesper Lund, formand, IT-Politisk Forening
– Kim Aarenstrup, it-sikkerhedschef, DSV A/S
– Lene Wacher Lentz, ph.d.-stipendiat, Aalborg Universitet
– Lone Glahn, afdelingschef, Rigsrevisionen
– Mette Hartlev, professor, Københavns Universitet
– Morten Rosted Vang, chefkonsulent, DI
– Pernille Boye Koch, lektor, Roskilde Universitet
– Pernille Tranberg, rådgiver og forfatter, Digital Identitet og DataEthics.eu
– Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder
Se en oversigt over de respektive forfatteres kapitler HER