Justitia og Advokatsamfundet går sammen om stor undersøgelse af Danmarks brug af varetægtsfængsling

0

Danmark har en af Europas højeste rater for varetægtsfængsling. Ifølge Europarådets seneste rapport sidder 38 procent af de fængslede i Danmark i varetægt – langt flere end i vores nordiske nabolande. Samtidig viser en ny rapport fra Rigsadvokaten, at den gennemsnitlige varighed af varetægtsfængslinger er steget med 75 procent fra 2018 til 2023,  med bl.a. en femdobling i antallet af personer, der ender med at sidde varetægtsfængslet i over 2 år.

Selvom den omfattende brug af varetægtsfængsling jævnligt har været genstand for debat – både politisk og i medierne de seneste år, og Danmark har modtaget kritik fra både advokater og andre eksperter indenfor retsvæsenet, civilsamfundsorganisationer og FN’s Torturkomité – er der fortsat ingen klare svar på årsagerne til denne udvikling.

For at belyse årsagerne til denne udvikling og de retssikkerhedsmæssige konsekvenser og fremsætte anbefalinger til forbedring, igangsætter Justitia og Advokatsamfundet nu en omfattende undersøgelse af varetægtsfængsling i Danmark.

En nødvendig undersøgelse af et alvorligt problem

Undersøgelsen vil analysere det juridiske grundlag, domstolenes og anklagemyndighedens praksis samt de menneskelige konsekvenser af varetægtsfængsling. Den vil munde ud i en rapport med konkrete anbefalinger til, hvordan anvendelsen af varetægtsfængsling kan nedbringes, og retssikkerheden styrkes.

”Varetægtsfængsling er et af de mest indgribende tiltag i vores retssystem, og når vi bruger det mere og i længere tid end vores nabolande, skylder vi de berørte og samfundet en dybdegående undersøgelse af årsager og konsekvenser. Med denne undersøgelse ønsker vi at kvalificere debatten og bidrage med viden til de politiske beslutningstagere,” siger Birgitte Arent Eiriksson, direktør i Justitia.

Advokatsamfundets generalsekretær, Andrew Hjuler Crichton, supplerer:

”Debatten om mange og lange varetægtsfængslinger rejser flere spørgsmål, som vi gennem længere tid har undret os over, men som ingen rigtig har fundet præcise svar på. Med projektet vil vi derfor gerne forsøge at finde årsagerne til, at vi varetægtsfængsler, som vi gør i Danmark, og skiller os så markant ud i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. Forhåbentlig kan det bane vej for konkrete, konstruktive løsninger på hvordan brugen af varetægtsfængslinger kan nedbringes.”

Opfordring til bidrag fra eksperter og organisationer

For at sikre, at undersøgelsen bliver så omfattende og nuanceret som muligt, opfordrer Justitia og Advokatsamfundet myndigheder, forskere og organisationer mv., der arbejder med varetægtsfængsling, til at bidrage med viden og perspektiver.

Interesserede kan kontakte Justitia på info@justitia-int.org

Præsentation af resultater

Rapportens resultater vil blive præsenteret ved en konference i Folketingets Fællessal den 28. oktober 2025.

Ved ønske om bidrag til projektet, kontakt:

  • Mikele Schultz-Knudsen, chefkonsulent, Justitia, e-mail: mikele@justitia-int.org

Pressehenvendelser om projektet:

Søren Staghøj. Kommunikationschef, Justitia, 25485912/soren@justitia-int.org

Rasmus Holm Thomsen, kommunikations- og pressechef, Advokatsamfundet,  2679 8350/ rht@advokatsamfundet.dk

Forfatter

Comments are closed.