Langtfra alle borgere i Danmark har mulighed for at tage fat i en borgerådgiver, når kommunikation med en kommunes forvaltning går i hårdknude, eller en kommune træffer en forkert afgørelse.
Det fastslår den juridiske tænketank Justitia i en analyse, som viser, at 56 kommuner fordelt over hele landet er uden en borgerrådgiverfunktion. I dag er der alene 36 rådgivere i Danmark, som dækker 42 kommuner.
Det har stor betydning for udsatte borgere, som typisk har sværere ved at varetage egne interesser. Ifølge vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia kan borgerrådgivere forebygge fejl og mangler i en sagsbehandling og medvirke til, at borgeren modtager en rigtig afgørelse i en sag allerede fra starten. Men altså ikke alle steder i landet, siger hun:
»Kommuner med borgerrådgivere investerer i en sundere forvaltningskultur og et bedre tilbud til de borgere, som kommer i klemme. Derfor giver det en ulige adgang til retssikkerhed, når kun under halvdelen af kommunerne har valgt at have en rådgiver. Retssikkerhedsniveauet bliver afhængigt af, hvor i landet man bor«.
Læs hele artiklen i Politiken her.