Frihedspris 2011

0

CEPOS tildeler i år Frihedsprisen 2011 på 300.000 kr. til den kinesiskfødte Yang Jianli for hans dedikerede og utrættelige indsats for menneskerettigheder i Kina. Jianli besidder to Ph.D-grader fra Harvard og University of California og er grundlæggeren af de prodemokratiske organisationer, Initiatives for China og Foundations for China in the 21st Century.

Yang Jianli er født og opvokset i det nordlige Kina og var oprindeligt medlem af Kinas kommunistiske parti, hvor han havde en lovende fremtid. Forfærdet over korruptionen i partiets elite, valgte Jianli at læse politisk økonomi USA, men vendte tilbage til Kina i 1989 for at støtte demonstrationerne ved den Himmelske Freds plads. Chokeret over hvad han havde været vidne til, flygtede Jianli fra Kina og drog retur til USA.

Jianli vendte i 2002 tilbage til Kina. Han blev her pågrebet og idømt 5 års fængsel for “spionage”. I fængslet blev han udsat for fysisk og psykisk tortur. Først i august 2007 fik han lov til at vende hjem til sin hustru og børn i USA. Han er i dag nægtet indrejse til Kina. På trods af store personlige omkostninger har Yang Jianli valgt at fortsætte kampen for menneskerettigheder og demokrati i Kina. Blandt andet initierede Jianli en march i 2008, hvor han gik fra Boston til Washington DC i protest over, at de Olympiske Lege blev afholdt i Beijing.

Yang Jianli har vundet adskillige priser og anses for at være en de vigtigste kinesiske menneskerettighedsaktivister. Han er bosat i Boston med sin hustru og to børn og underviser på Harvard University.

“Kina er kommet utroligt langt i forhold til at bekæmpe fattigdom og skabe velstand for hundreder af millioner af mennesker, hvilket er en vigtig bedrift, der gør at Kina i modsætning til Cuba og Nordkorea har skabt helt andre muligheder for sin befolkning. Men Kinas stigende velstand står desværre i skarp kontrast til det store underskud af personlig frihed og retssikkerhed, som kineserne stadig lider under” udtaler chefjurist Jacob Mchangama, CEPOS. “I takt med at Kina får en stadig vigtigere rolle at spille som supermagt, er det afgørende, at omverdenen stiller krav til, hvordan Kina behandler sine egne borgere, og at demokratiske lande siger fra, når Kina overtræder grundlæggende menneskerettigheder og anvender censur, vilkårlige fængslinger og tortur af dissidenter. Yang Jianli har betalt en høj pris for sit principfaste og kompromisløse forsvar for demokrati og frihed og repræsenterer dermed en alternativ vej for Kina”, siger Jacob Mchangama.

“I stedet for at værdsætte Yang Jianlis fantastiske talent og samvittighedsfulde sindelag, er Yang Jianli blevet en pariah i Kina. Manglen på frihed vil på sigt underminere Kinas fortsatte udvikling, og derfor vil vi ved at hædre Yang Jianli med CEPOS Frihedspris gøre vores beskedne indsats for at overbevise det kinesiske styre om, at velstand og frihed ikke er modsætninger, men går hånd i hånd”, siger Jacob Mchangama, chefjurist i CEPOS.

CEPOS Frihedspris 2011 overrækkes i aften (mandag den 30. april 2012) ved et arrangement på Royale Copenhagen til Yang Jianli, som selv vil være til stede for at modtage prisen. Prisen er på 300.000 kr.

Share.

About Author

Comments are closed.