Jyllands-Posten:”Trump kritiseres for at forlade FN’s Menneskerettighedsråd”

0

Tirsdag annoncerede USA´s FN-ambassadør Nikki Haley, at USA trækker sig fra FN´s Menneskerettighedsråd. Beslutningen skyldes bl.a. kritik af rådets ”hykleriske og opportunistiske opførsel”.

Jacob Mchangama tilslutter sig delvist den amerikanske kritik.

”FN´s Menneskerettighedsråd består af 47 medlemslande, som bl.a. tæller Storbritannien, Schweiz og Japan. Lande hvis menneskeretslige værdisæt kan sammenlignes med det danske. Herudover har lande som bl.a. Filippinerne, Saudi Arabien, Venezuela, Cuba, Pakistan og Kina pladser i rådet. Det er stater, der alle begår systematiske brud på menneskerettighederne; religiøs intolerance, fængsling af politiske modstandere, journalister og religiøse minoriteter, korruption af retsstaten etc. Rådets blinde vinkler og selektive behandling af brud på menneskerettigheder kommer derfor ofte til at klinge hult. Menneskerettighedsrådet har desuden excelleret i at anvende dets begrænsede midler til at fremme ideer, som ligger langt fra de grundlæggende menneskerettigheder. Tiltag, som er med til at udvande og skabe en rettighedsinflation, der på den lange bane er skadeligt for menneskerettighedernes betydning.” Siger direktør Jacob Mchangama.

 

”På trods af kritikken er det beklageligt, at USA trækker sig fra Rådet, da det skriver sig ind i en bekymrende udvikling, hvor menneskerettighederne er på tilbagetog. Det sender et klart signal til verden om, at Trump administrationen ikke har til intention at være leder i kampen for at stoppe det globale angreb på frihedsrettigheder som har varet i mere end et årti. Når USA på den melder sig ud, tager andre lande over, og det kan være med til yderligere at forværre situationen for ytringsfrihed, religionsfrihed og retsstatsprincipper på globalt niveau. Et menneskerettighedsråd med Kina og uden USA er dårligt nyt for menneskerettighederne” siger direktør Jacob Mchangama.

Læs hele artiklen i Jyllands-Posten

Share.

About Author

Comments are closed.