Retssikkerhed handler om mennesker – årets Nytænker 2020

0

I torsdags uddelte Karnov og Justitia Nytænkerprisen 2020. Årets vinder var Monica Lylloff for #enmillionstemmer – et fællesskab for pårørende til handicap og psykisk sårbarhed, der lige nu har flere end 24.000 medlemmer på Facebook. På billedet står Monica Lylloff sammen med Justitias vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson.

“Ved at kaste sin egen person og historie ind i kampen og givet stemme til mange andre i samme situation har hun vist, at retssikkerhed handler om mennesker,” skrev priskomitéen om Monica Lylloff.

At retssikkerhed handler om mennesker og ikke om paragraffer eller principper var et gennemgående tema aftenen igennem. De andre tre nominerede – Gadejuristen, Contractbook og Jacob Barckmann, arbejder hver især også med at gøre juraen menneskelig. Gadejuristen ved at give retshjælp til mennesker, der ellers er noget nær retsløse, Contractbook på en helt anden måde ved at give virksomheder nemme og håndgribelige måder at håndtere juridisk tunge kontrakter på, og Jacob Barckmann for gennem podcasten “Forbrydelse og Moral” at give mikrofon til de mennesker, der arbejder med etiske problemstillinger indenfor for eksempel strafferet, men også i retssystemet i det hele taget. Alt det, som man aldrig hører om på jurastudiet, som Barckmann sagde.

At gøre retssikkerheden menneskelig var også hovedpointen i oplægget fra højesteretsdommer Jørgen Steen Sørensen, som slog til lyd for at de, der gerne vil beskytte retssikkerheden, lægger ekspertbelæringerne på hylden og prøver at forklare, hvad værdien ved retssikkerhed er for almindelige mennesker.

Nytænkerprisen er indstiftet for at hylde dem, der tænker nyt indenfor juraens verden. Men som Niels Munk Hansen, direktør i Karnov, sagde, så handler det ofte om at genopfinde noget gammelt og gøre det relevant igen. Det kunne for eksempel være ved at tænke på nytten for mennesker frem for principper. Også Jonas Christoffersen kom i sit indlæg om Retsstatens forhold under coronaepidemien ind på, at selvom det er godt at “tænke nyt” i en krisetid, så er det ikke sikkert, at man skal beholde alt det nye på den anden side af krisen. Det sagde han med henblik på regeringens udkast til en ny epidemilov, der netop beholder mange af de meget vidtgående beføjelser, der blev indført med hastelovgivningen i marts.

I Justitia er vi meget glade for og stolte over at have været med til at uddele Nytænkerprisen. Vi glæder os allerede til næste år.

Oplæggene vil senere bliver lagt op som selvstændige videoer.

Share.

About Author

Vicedirektør / COO

Comments are closed.