Sjællandske Nyheder: Minister og direktør krydsede klinger

0
Frihed eller tryghed? Formel frihed eller reel frihed? Danmarks justitsminister Nick Hækkerup tørnede mandag sammen med Justitias direktør, Jacob Mchangama, i en debat om hvor grænsen går mellem overvågning og kriminalitetsbekæmpelse på den ene side og frihedsrettigheder på den anden.
“Ved aftenens debat på biblioteket fortsatte overvågningsdebatten, og mens Nick Hækkerup argumenterede for, at mere overvågning kan skabe mere reel frihed, fremhævede Jacob Mchangama blandt andet risikoen for teknologisk misbrug.
– Jeg har to døtre. Den ene er 26 år, og den anden er 22 år. Jeg ved, at når de skal hjem, så tænker de over, hvilken vej de går. Er der lys? Kan de følges med nogen? Hvordan er der i det givne område og så videre. I virkeligheden, ved den formelle frihed, der kan de gå, lige hvor de vil. Men reelt er de ikke fri, sagde Nick Hækkerup og uddybede så:
– Når jeg har sagt, at det er okay at sætte overvågningskameraer op, så stjæler det jo noget af min frihed. Det stjæler noget af vores allesammens frihed, når man bliver overvåget. Så der har jeg jo skubbet ved den formelle frihed, men det, håber jeg, har givet noget reel frihed, jævnfør det jeg sagde før om mine døtre, sagde justitsministeren.
Men Nick Hækkerups præmis om, at mere overvågning betyder mere reel frihed, købte direktøren for tænketanken Justitia ikke.
– Jeg ville ikke opdage det, hvis jeg gik nede i SlotsArkaderne, og der var et videokamera, som havde ansigtsgenkendelsesteknologi på sig. Men er det sådan et samfund, vi gerne vil have? Hvor går grænsen? For hensynet til kriminalitetsbekæmpelse, hvis du hele tiden lægger det i toppen, så giver den teknologiske udvikling dig muligheder, som du aldrig nogensinde ville have haft før. Men risikoen for misbrug er også bare gigantisk, sagde Jacob Mchangama blandt andet.”
Læs hele artiklen her.
Share.

About Author

Comments are closed.