Version2: Fagfolk og forskere kræver skærpet tilsyn – Automatisk forvaltning skaber behov for ny it-kyndig domstol

0

Digital sagsbehandling af offentlige ydelser presser borgernes retssikkerhed, mener flere eksperter.

Bekymringen har også slået rødder hos Birgitte Arent Eiriksson. Hun er vicedirektør i tænketanken Justitia, der kort før nytår udgav en rapport om retssikkerhedens tilstand i Danmark. Hun observerer, at der igen og igen dukker sager op om fejl i den offentlige forvaltning forårsaget af it-systemer. Det får vicedirektøren til at bakke op om ideen om en forvaltningsret:

»Jeg er helt enig i, at i takt med at forvaltningen bliver mere og mere digital, så er det helt oplagt, at der også skal være sagkyndige dommere, når det handler om digital automatiseret sagsbehandling,« siger hun.

De it-sagkyndige dommere skal være med til at træffe afgørelser i sager om, hvorvidt et it-system har forvaltet en borgers sag korrekt.

»Når det handler om at bedømme forvaltningsprocesser, der er blevet digitaliseret, så kan de almindelige juridiske kompetencer, der typisk er til stede i klageorganer og domstole, komme til kort. Så at der indgår it-sagkyndighed på den ene eller anden måde, synes jeg lyder som en rigtig god idé,« uddyber Birgitte Arent Eiriksson.

Læs hele artiklen på Version2.

 

Share.

About Author

Vicedirektør / COO

Comments are closed.