WIRED: How Denmark’s Welfare State Became a Surveillance Nightmare

0

Justitia er ikke alene i vores kritik af den omfattende og udifferentierede kontrol, som offentligheder myndigheder både kan og vil bruge på jagt efter fejl og snyd.

@Wired bringer en artikel, der beskriver Danmark som Europamester i overvågning af sine borgere ved brug af kunstig intelligens.

Algoritmen bruger fx nationalitet som faktor i sin søgen efter snyd, hvilket kritiseres som etnisk profilering. De interviewede danske autoriteter giver dog ikke udtryk for, at de er på kant med borgerens rettigheder.

Den offentlige sektor bliver kun mere digitaliseret og datadreven, og derfor er dataetiske overvejelser vigtigere end nogensinde.

I 2019 udtalte @Birgitte Arent Eiriksson, at myndighederne var på kant med EU’s Menneskerettighedskonvention. Selvom kontrol ”må anses for legitimt, er der meget, som taler for, at databehandlingerne – og i særdeleshed datasamkøringerne – overskrider grænserne for overholdelse af proportionalitetskravet.”

En grænse, man i @Wired kan læse, kun er overskredet yderligere siden da.

Artiklen bruger Justitias analyser, som findes her:

Analyse: Udbetaling Danmarks systematiske overvågning (https://justitia-int.org/analyse-udbetaling-danmarks-systematiske-overvaagning/)

Analyse: “Kommunernes kontrol med modtagere af sociale ydelser” (https://justitia-int.org/analyse-kommunernes-kontrol-med-modtagere-af-sociale-ydelser/)

Læs også @Birgitte Arent Eirikssons dataetiske essay: Velfærdsstaten som eksperimentarium (https://justitia-int.org/bogkapitel-velfaerdsstaten-som-eksperimentarium/)

 

Læs WIRED artiklen

Share.

About Author

Vicedirektør / COO

Comments are closed.