Rapport: Digital ytringsfrihed og sociale medier

0
Hent – Rapport: Digital ytringsfrihed og sociale medier

Hvert år slettes over 500.000 kommentarer fra fem danske facebooksider – ved du, hvem der sletter dine?

Ny rapport om sletningen af kommentarer på danske nyhedsmediers facebooksider viser, at for hver slettet strafbar kommentar slettes der 36 almindelige holdningsytringer. I alt slettes 6,2 % af kommentarerne på de fem sider, som tænketanken Justitia har undersøgt i samarbejde med Common Consultancy og Analyse & Tal, med støtte fra Jyllands-Postens Fond.

Rapporten er den første af sin art i Danmark og sætter fokus på både omfanget af og indholdet i de mange slettede kommentarer på fem danske nyhedsmediers Facebooksider. Det drejer sig om facebooksiderne for DR Nyheder, Den Korte Avis, Politiken, Ekstra Bladet og TV2 Nyhederne, hvor i alt 724.206 kommentarer fra 3.987 opslag er opsamlet fra august til september 2019.

Undersøgelsen analyserer de slettede kommentarer fra både en kvantitativ og kvalitativ vinkel og er den første af sin art i verden, som ikke er lavet af Facebook selv. Den falder dermed på et tørt sted i den offentlige debat om digital ytringsfrihed på sociale medier, der er rig på rygter og fattig på fakta. Dermed råder den bod på en del af vores manglende viden om, hvordan Facebook og danske nyhedsmedier modererer den offentlige samtale.

Udvalgte resultater fra rapporten “Digital ytringsfrihed og sociale medier”:

1) Der finder omfattende sletning sted, da 6,2 % af kommentarerne fra fem danske nyhedsmediers Facebook-sider bliver slettet. De kan dog være slettet af både Facebook, nyhedsmediet eller borgeren selv.

2) Kun 1,1 % af de slettede kommentarer vurderes til at være egentligt strafbare (fx trusler eller racisme).    6,0 % kan opfattes som truende eller racistiske men uden at være strafbare, og 24,9 % er nedladende eller groft nedladende. 39,7 % er generelle holdningsytringer. De sidste 28 % er uforståelige.

3) For hver strafbar kommentar, der slettes fra danske nyhedsmediers Facebook-sider, slettes der 36 almindelige holdningsytringer. Rapporten anslår, at mens der på et år slettes 5.400 strafbare kommentarer, så fjernes der i alt 349.363 lovlige kommentarer, heraf 213.191 almindelige holdningsytringer om for eksempel politik og samfundsforhold.

4) På trods af sletningen står et stort antal strafbare kommentarer tilbage på de fem danske nyhedsmediers Facebooksider. For hver strafbar kommentar, der slettes, står tre-fire ulovlige kommentarer uantastede tilbage.

Proportioner og konsekvenser

Jacob Mchangama, direktør for Justitia, udtaler: “Rapporten viser, at der slettes rigtig meget indhold, som ikke er ulovligt eller strafbart – eller bare destruktivt for debatten. For hver strafbar kommentar slettes der hele 36 almindelige holdningsytringer, hvilket svarer til anslået 214.000 om året. Når vi går efter strafbart indhold som trusler og injurier, så ryger der åbenbart også mange fuldt lovlige ytringer med i svinget. Det betyder, at selvom vi skal bekæmpe strafbare, truende og chikanerende kommentarer, så skal vi også have øje for proportionerne og konsekvenserne.”

Eske Vinther-Jensen, direktør for Common Consultancy, udtaler: “Vi ved ikke, hvem der reelt udøver magten over vores offentlige samtale. Vi kan bare se, at utroligt mange ytringer bliver slettet, men vi kan ikke se, hvem der faktisk sletter dem. Den manglende transparens er et demokratisk problem. Vi kan samtidig se, at over 18.000 ulovlige ytringer får lov at blive stående formodentlig uden nogen konsekvens. Men er det mediets chefredaktør, politiet eller Facebooks opgave at kontrollere det? Der udestår en væsentlig demokratisk debat om konsekvenserne ved moderering af vores offentlige digitale samtale.”

Rapporten kan hentes her.

 

Share.

About Author

Comments are closed.