Gå-hjem-møde: Er menneskerettighederne vejen ud af fattigdom?

0

CEPOS inviterer d. 29. august til debat mellem chefjurist Jacob Mchangama og udviklingsminister Christian Friis Bach om menneskerettigheder.

Efter folketingsvalget 2011 overtog Christian Friis Bach (RV) posten som udviklingsminister fra Venstres Søren Pind. Det blev startskuddet til en ny, dansk udviklingspolitik, der skulle udfordre den hidtidige udviklingspolitiks fokus på økonomisk vækst, bekæmpelse af fattigdom og basale frihedsrettigheder som ytringsfrihed. Christian Friis Bach kaldte sig selv ”rettighedsminister” for at markere en udviklingspolitik, der drejer sig om at udstyre befolkningen i fattige tredjeverdenslande med rettigheder til eksempelvis uddannelse, bolig og sundhed.

Men er det overhovedet den rigtige vej at gå? Er økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder det, der skal til, for at verdens fattige borgere selv kan skabe udvikling og vækst? Eller flytter det reelt ikke folk ud af fattigdom, men giver i stedet korrupte regimer et legitimt skalkeskjul for fortsat at udøve tortur og begrænse borgeres fundamentale rettigheder som ytringsfrihed?

Og hvor skal kampen om menneskerettighederne stå? I etablerede fora som FN’s menneskerettighedsråd, hvor man kan konfrontere medlemslandene med undertrykkelser af menneskerettighederne? Eller vil vi være bedre tjent med helt at opløse FN’s menneskerettighedsråd og i stedet direkte støtte de fattige civilsamfund og forfulgte dissidenter?

Det vil udviklingsminister Christian Friis Bach diskutere med CEPOS’ chefjurist Jacob Mchangama, når de mødes til debat om menneskerettighedsbegrebet og dansk udviklingspolitik anno 2013. Lasse Marker, radiovært på Kulturknuserne på P1 og medlem af nyhedsmagasinet RÆSONs chefredaktion, er moderator og styrer slagets gang.

Share.

About Author

Comments are closed.