K-News: Danske virksomheder går en stadig større bue uden om domstolene

0

En ny undersøgelse fra det finske advokatfirma Roschier viser, at kun hver fjerde danske virksomhed foretrækker domstolene, når de skal løse kommercielle tvister for klienterne – det er et fald på 34 % siden 2018. Samtidig foretrækker 63 % voldgift. Ifølge rapporten skal én af årsagerne findes i den politiske opprioritering af straffesager.

“Rapportens konklusioner lander et lille år efter tænketanken Justitias undersøgelse af virksomhedernes adgang til domstolene. Rapporten, der udkom i foråret 2020, viste, at de danske domstole har oplevet et fald i antallet af modtagne civile sager fra 2008 til 2019 på 22 %. Som vi kunne fortælle her på K-News, så var det særligt de lange sagsbehandlingstider og de høje omkostningsniveauer, der var problemet.

Ifølge Henrik Rothe, projektleder hos Justitia og hovedforfatter på rapporten, bekræfter denne nye undersøgelse blot problemet.

“Den bekræfter jo fint det, vi viser med vores rapport. Prioriteringen af straffesager betyder, at civile sager skubbes i baggrunden. Se blot Berlingske i dag”, siger han til K-News og henviser til en artikel bragt i Berlingske, hvor justitsminister Nick Hækkerup med et nyt udspil vil sikre hurtigere afgørelser i straffesager.

Og det er altså stadig et problem, for der er ikke gjort noget nævneværdigt i forhold til sagsbehandlingstider, mener Steffen Pihlblad:

“Som udgangspunkt er det godt, at virksomhederne kan få tvisterne løst andre steder end ved domstolene – og det er jo, fordi der er for lange berammelsestider, og der kommer jo ikke flere ressourcer til. Det kunne man jo høre på den konference, som Justitia holdte tilbage i september”, siger han til K-News.

Share.

About Author

Comments are closed.