Politiken: Coronakrisen har presset retsstaten helt til grænsen

0

For to uger siden udgav Justitia rapporten “Retsstaten og Covid-19”. I dag skriver rapportens hovedforfatter, Jonas Christoffersen, og Jacob Mchangama, direktør for Justitia, en kronik i Politiken om rapportens vigtigste konklusioner:

I rapporten dokumenterer vi, at retsstatens rammer blev presset ’til grænsen’, da Folketinget i marts måned vedtog to revisioner af epidemiloven, der gav regeringen ved sundheds- og ældreministeren vidtgående beføjelser til egenhændigt at forbyde forsamlinger ned til tre personer, tvangsvaccinere danskere og overvåge borgernes dankorttransaktioner. Det var beføjelser, der før ikke eksisterede – end ikke for de fem regionale epidemiråd, som var sammensat af både fagfolk og politikere. Nu sad én person med magten.

Det forløb viser med al tydelighed, at både regering og Folketing er villige til at sætte grundlæggende frihedsrettigheder og reststatsmæssige standarder på vågeblus, når frygten for en forestående krise presser på.

Det var nødvendigt at gå til grænsen i en så ekstraordinær situation som coronapandemien, men det er til gengæld også vigtigt hurtigst muligt at træde tilbage fra grænsen og normalisere retstilstanden omkring covid-19. Det er det arbejde, vi alle skal i gang med nu, blandt andet med de anbefalinger, som vi kommer ind på i denne Kronik.

Læs hele kronikken, der også kommer ind på statsministerens nylige interview i Alt for Damerne, hastelovgivning og sundhedsmyndighedernes forhold til regeringen. Læs også rapporten, der er udarbejdet med støtte fra Dreyers Fond.

Share.

About Author

Comments are closed.