Mediedækning af “Retsstaten og Covid-19”

0

I fredags udgav Justitia rapporten “Retsstaten og Covid-19“, der gjorde status på hastelovene og indsatsen imod Covid-19 i marts 2020. Rapporten har ført til omfattende mediedækning, og her er et udpluk:

Berlingske havde allerede fredag morgen et interview med Jonas Christoffersen, rapportens hovedforfatter, hvor hovedpointen stod allerede i overskriften: “Magnus Heunicke skal fratages sin magt nu”. Ordførere fra oppositionen var enige. Berlingske havde også en opfølgende kommentar fra Socialdemokraternes retsordfører, Jeppe Bruus, der kvitterede for Justitias rapport og påpegede, at den vil blive taget med i det evalueringsarbejde, der er på vej og som skal føre til en ny lov, der skal behandles engang i efteråret. Justitia mener, at man allerede nu kunne tage fat på at nedskalere regeringens beføjelser. Jonas Christoffersen og Jeppe Bruus mødte hinanden flere gange igen i løbet af dagen.

Politiken fulgte op med et interview med Jonas Christoffersen, hvor omgangspunktet var regeringens egenrådighed og manglende åbenhed omkring beslutningerne. Artiklen havde fokus på den manglende klarhed og gennemskuelighed med 6-dages reglerne for hotelophold som et omdrejningspunkt og et eksempel på en regel, der ikke er særligt velbegrundet, men som har voldsomme konsekvenser for mange borgere og virksomheder.

Om eftermiddagen var Jonas i P1 Orientering, hvor han igen diskuterede med Jeppe Bruus. Indslaget varer det første kvarter og er værd at høre i sin helhed. De to mødtes igen om aftenen i DR Deadline, hvor debatten igen bevægede sig frem og tilbage. Ord som “egenrådighed” og “jerngreb” går igen, mens Jeppe Bruus nok anerkender, at det er vigtigt at der bliver lavet en grundig gennemgang af forløbet, men også minder om, at hvis man havde åbnet mere op, var vi endt som Italien eller Sverige. Det er dog vigtigt at påpege, at Justitia ikke har nogen holdning til det rent sundhedsfaglige, men vi beskæftiger os med lovgivningsforløbet og hvordan det har set ud med borgernes retssikkerhed (hvor forudsigelighed og gennemskuelighed i lovgivningen jo også er et vigtigt element).

Rapporten “Retsstaten og Covid-19” dukkede over weekenden op i flere klummer. Hos Mads Kastrup i Ekstra Bladet, der beskriver Danmark som “det frivillige Nordkorea”, og Lars Løkke Rasmussen i BT, med titlen “Er det ikke fedt, at vi har Nyhavn for os selv”.

Opdatering: I uge 28 er rapporten dukket op i Informations dækning af domstolene under coronakrisen (se selvstændigt blogindlæg), og tirsdagens leder i Børsen, hvor Helle Ib opfordrer regeringen til at søge inspiration i rapporten og give bedre information.

 

Share.

About Author

Comments are closed.